На државна кардиохирургија за прв пат вградено „вештачко срце“

Avatar img-thumbnail img-circle

во ИТ.МК

Муарем Реџепи е првиот пациент на кој му е вградено вештачко срце. Операцијата е направена на државната кардиохирургија, а ја изведе тим од доктори од државната кардиохирургија и Петар Ристески кој работи во Франкфурт.

Операцијата траеше 2 и пол часа, лекарите се задоволни, а пациентот е во добра состојба.

Механичко срце (Left Ventricular Assist Device) е медицинско помагало за пациенти со срцева слабост. Може да се постави на левата, десната или на двете комори. Може да се користи и привремено во случај кога пациентот чека на трансплантација или како помош додека срцето не стане доволно силно за да работи без помагала.

Апаратчето е мало и работи бесшумно. Помагалото е поставено во телото, единствено батеријата која се менува е на надворешниот дел.

Трошоците за оваа операција кога се прави надвор од Македонија се помеѓу 340.000 и 350.000 евра. Кога операцијата се изведува во Македонија трошоците се 120.000 евра.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk