KidRex – Безбеден пребарувач за вашите деца

во Веб, Совети

KidRex е корисна алатка доколку сакате да пробате да ги заштитите децата од непријатната страна на интернетот. Енџинот е заснован на Google Custom Search и, како таков, ја има имплементирано технологијата Google SafeSearch. Тоа значи дека сајтови со експлицитни, насилни или сексуални содржини нема да бидат прикажани на децата. Филтерот на Google проверува клучни зборови, фрази и линкови за да проба да го елиминира несоодветниот материјал.

KidRex оди еден чекор понапред и покрај влијанието на Google SafeSearch имаат дополнителна датабаза од несоодветни сајтови и клучни зборови. Во случај да најдете одреден сајт кој не е соодветен за изложување на младите умови, можете да поставите барање до сајтот да не се прикажува. За инструкции како да го поставите сајтот како главна страна, кликнете тука, а за корисни совети за онлајн безбедност – тука! Од советите дадени од Kidrex, на кратко и самите би ги сумирале:

untitled

  • Компјутерот да е на видливо место за да имате увид во активностите на децата
  • Имајте увид какви сајтови посетуваат децата така што ја проверувате прелистувачката историја
  • Информирајте ги за опасностите на интернет и чекорите кои треба тие самите да ги преземат
  • Да не ги кажуваат лозинките и да не кликнуваат на опцијата за автоматско помнење лозинки, особено кога се на јавни компјутери
  • Сите луѓе се странци и не треба да се договараат за лични состаноци
  • Одговорно да се комуницира и ако нешто не се кажува лице-во-лице, да не се кажува ни онлајн
  • Да се зема сè со резерва. Ако нешто е онлајн не значи дека има вистина во тоа

Во случај да барате интернет пребарувач наменет за вашите деца, ви ја препорачуваме едноставната убавина на Thinga!

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments