ИТ Кариера профил: Катерина Трајчевска од Adeva

ИТ Кариера профил е серијал преку кој ќе ја претставиме ИТ заедницата, начинот на работење, функционирање и динамиката на луѓето во ИТ секторот. 


1. Што работиш моментално и кои се твоите одговорности?

Моментално работам како бекенд инженер и консултант со американска компанија, а дел од моите одговорности вклучуваат развој на архитектура и софтверски решенија за нови модули на банкарски систем. Во слободно време се фокусирам на open source проекти кои ги развиваме во Адева, волонтерски активности со WeTalkIT и менторирање на различни локални и онлајн иницијативи.

2. Прати ни фотографија од твојата работна средина (без средување 😃)

3. Од каде научи да програмираш – факс, курсеви, или учење на своја рака?

Самата синтакса и преточување на логиката во код ја усовршував со пракса, постојано учење и следење на нови трендови. Сепак мислам дека тоа беше полесниот дел :) Иако како студент бев убедена дека голем дел од работите ги учиме непотребно, со искуството сфатив дека сето тоа придонело да имам една цврста основа и инженерски пристап кон решавање на проблемите. Така што, мислам дека беше комбинација – факс, работа и константно учење на своја рака.

4. Кои се 5-те сајтови кои најмногу ги посетуваш?

4.1 feedly.com – Feedly е агрегатор за вести кој може да се прилагодува и е супер за брзо прегледување на сите новости што ме интересираат

4.2 medium.com – супер постови за self development и технологија

4.3 stackoverflow.com – ретко кога ми поминува денот без Stackoverflow

4.4 laracasts.com – го викаат Netflix за девелопери и си го заслужува слоганот :)

4.5 goodreads.com – на почеток на годинава си направив предизвик да читам повеќе, па сега Goodreads ми е social media :)

5. Кој е твојот омилен technology stack?

Laravel, MySQL и Apache

6. Омилена алатка/софтвер?

Sublime за кодирање, Еvernote за организација

7. Неколку мудри зборови како совет за оние кои сакаат да започнат со програмирање…

Кодирањето само по себе се совладува лесно и е доволно за работа во голем тим каде одговорностите се поделени и некој друг е задолжен за архитектурата и осмислување на решението. Но, кога треба сами да ја развиете логиката и да направите солидно решение, алгоритамскиот пристап и инженерското размислување се пресудни. Не мислам дека мора да се стекнат со формално образование, но доколку се одлучите за курс или самостојно учење, обрнете дополнително внимание на работите што инаку би ги учеле на факултет (алгоритми, бази и сл.).

8. Неколку мудри зборови како совет за твоите колеги во индустријата…

Креирајте релации со други програмери и ангажирајте се во програмерски заедници. Искуството, информациите и соработката што произлегуваат од таму се непроценливи.

9. Доврши ја реченицата: Иднината на програмирањето е во вештачка интелигенција, mobile first и remote работа.


Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments