Во 2001 најверојатно се случи најголемото злосторство кога светското културно наследство е во прашање. Талибанците уништија статуи на Буда стари 1500 години. Но, токму овој момент го инспирира Бен Кацира да направи нешто за да го заштити светското наследство. Г. Кацира е креатор на првиот ласерски систем за 3д мапирање. Неговата идеја ќе овозможи преку овие системи да се зачува објектот, ако не физички, тогаш барем како 3д слика. Со оваа идеја тој го основа CyArk. Денес Google Arts е партнер на компанијата и ќе овозможи пристап до овие виртуелни чуда насекаде. Повеќе податоци за проектот и за снимените проекти ќе најдете на блогот на Google.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments