ЕУ со истрага дали Apple и издавачите ги местат цените на е-книги

во Веб, ИТ.ЕУ

Европската Комисија отвори истрага да испита дали Apple и уште пет издавачи преземаат несоодветни мерки да ја ограничат конкуренцијата на пазарот на е-книги. Петте издавачи се Hachette Livre, Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster и Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck.

Истрагата е започната по обвиненијата од компани кои не се именувани дека Apple заедно со петте издавачи нелегално ги покачувале цените за е-книги во периодот кога беше претставен iPаd таблет и iBookstore во 2010-та година.

За Комисијата е сомнителeн начинот на како се одредуваат цените за е-книги пред да се објави таблет компјутерот. Аpple е првиот продавач кој им дозволи на издавачите да влезат во „агенциски договор“ каде издавачот ги одредува цените под кои ќе се продаваат е-книгите од онлајн продавниците. Проблемот се јавува доколку се открие дека издавачите ги местеле цените така за да може да му даде процент и на продавачот, во случајов Apple кој заработува процент од продажба преку неговата iBook продавница.

Според Комисијата истрагата е во рана фаза и тоа не значи дека се случиле нелегални активности. Но, доколку се открие дека имало неконкурентни активности, компаниите ќе бидат казнети со 10 отсто од глобалниот приход.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments