Единствен начин да си ја заштитите приватноста е со овие наочари од Јапонија

Најверојатно секој од нас гледал барем еден филм во кој протагонистот се покрива преку глава или користи кул апаратчиња да го скрие својот идентитет од властите кои го набљудуваат секој чекор на населението. Сега има полесен начин за криење на идентитет, и почуден. Групата јапонски истражувачи, NII, креираше очила кои ќе ги збунат сензорите и ќе го скријат идентитетит на минувачот, пренесува Motherboard. Технологијата е креирана да го спречи препознавањето на ликот кое го прават друштвените мрежи, но и билбордите со технологијата која најавува персонализирани реклами за секој.

Технологијата која ја користат очилата креирани од Јапонскиот национален иститут за информатика овозможуваат едноставно криење од лицето, без притоа да претставуваат пречка за корисникот. Ова е втор модел на вакви очила од истражувачкиот тим, откако првиот покажа дека употребената технологија му пречи на видот на корисникот. Новите очила успешно го прикриваат идентитетот во 90 отсто од случаите, а технологијата е релативно евтина и овозможува очилата да бидат достапни за сите. Очилата ќе бидат достапни следната госина во Јапонија, по цена од 240 американски долари.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments