Dropbox за обвинувањата дека не ги информирал корисниците за безбедноста

FTC вели дека со своите „Услови за користење“ Dropbox ги наведува корисниците да веруваат дека нивните податоци се енкриптирани и недостапни за други, иако тоа не е комплетно точно. Проблемот со Dropbox e што користи клуч за енкрипција познат само на сервисот, не само на корисникот, кој се користи за сервисот да знае дали корисникот и другите закачиле и синхронизираат фајл, односно вработените Dropbox ќе можат да го видат фајлот.

За Dropbox, ова обвинување е непотребно додавајќи цела точка во својот блог за промената на „Условите за користење“ во кој вели:

„Еден пример претходно велеше дека ‘фајловите складирани на Dropbox серверите се енкриптирани (AES-256) и се недостапни без вашата лозинка“. Ние објаснувавме дека има повеќе чувари на податоците: дека фајловите се складирани енкриптирани и додатно, заштитени со вашата акредитација. Меѓутоа, безбедносен експерт може неточно да претпостави дека енкриптираниот клуч доаѓа од корисничката лозинка, па затоа ги оделивме тие две точки за да биде појасно.“, пишува Dropbox на својот блог.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments