Безбедносен пропуст на Steam им овозможува на хакери да преземат контрола врз вашиот компјутер

Безбедносен пропуст на Steam апликацијата веќе 10 години им овозможува на напаѓачите преку Steam клиентот да преземат контрола врз компјутерот.

Доба вест е дека најлошата верзија е веќе надмината. Steam од лани издаде закрпа со која овој проблем е надминат. Сепак безбедносен истражувач од компанијата Context вели дека системот сè уште има можност за злоупотреба.

Добра вест, ако воопшто може да се нарече така, е дека по безбедносната закрпа нема опасност од преземање на контрола врз компјутерот. Најголемата беља која напаѓачот може да ја направи сега е да го крашне Steam клиентот.

Ако пропустот се комбинира со друг може да се искористи за инсталирање на малициозен код и со тоа повторно да се преземе контрола врз компјутерот на жртвата, вели Gizmodo.

Досега нема показатели дека пропустот активно бил користен. Сепак Steam има 125 милиони корисници и постоењето на пропуст кој може едноставно да се злоупотреби е голем проблем.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments