Anonymous нападна австралиски сајтови поради нов закон за чување кориснички податоци

Австралија е новата цел на хактивистите Anonymous. Цел на нападот е австралискиот интернет провајдер AAPT поради предлог-законот кој ги обврзува телекомуникациските компании да ги чуваат податоците на корисниците во период од две години. Пробивањето е потврдено и од директорот на AAPT, Дејвид Јул.

Аnonymous тврди дека има 40 GB кориснички податоци. Напаѓачите за SCMagazine вели дека немаат лоша намера, и дека податоците нема да бидат објавени. Според нив, целта на нападот е да ги покаже недостатоците на предложениот закон и неспособноста на провајдерите да ги чуваат податоците. Ќе биде објавен само дел од податоците со цел да се докаже автентичноста на тврдењето.

Овој инцидент повторно го отвара прашањето – дали е дозволено да се посега по секакви, дури и нелегални мерки, во името на (х)активизмот за да се застане во заштита од поголемо зло? Можеби кога се во прашање основните човекови права како слободата на говор, правото на приватност, слободен пристап до информации и интернет, треба и мора да се користат сите средства во нивна одбрана. Во останатите случаи (х)активизмот може да се злоупотреби.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments