3 апликации за работа со деца со попреченост

Како што сигурно знаете, во училиштата се вложуваат огромни напори за образование на деца со попреченост. Но, секој што работел со вакви ученици знае дека таквото нешто, ако не е предизвик, тогаш е значително поразлично.

За подобро справување со учениците и максимално извлекување на нивните потенцијали, можат да ви помогнат бројни апликации. Во оваа прилика разгледуваме три од нив, а доколку има интерес, со задоволство би ја прошириле листата со уште многу други корисни алатки и совети.

Speech Blubs – Апликација за дечиња кои имаат потешкотии при говор

Имплементирајќи технологија со видеа и гласовна контрола, апликација Speech Blurbs содржи илјадници активности, сè со цел да се вежба говорот, да се охрабри изговорот преку имитирање, но и вештините за интеракција.

Апликацијата често претрпува корисни визуелни промени и новитети во поглед на активности и има одлични оддели за подобро уредување, надгледување и контрола од страна на дефектолозите и родителите кои работат со децата.

Otsimo – Апликација за деца со аутизам и потешкотии при учење, во говор и пишување

Апликацијата се одликува со 13 области, со над 80 активности или приказни, осмислени на начин да помогнат на детето правилно да ги развие когнитивните, социјалните и моторните функции преку цртање, избирање, нарачување, совпаѓање и бројни други игри.

Otsimo произлегува од долгогодишна соработка помеѓу родители на дечиња кои припаѓаат во оваа категорија, но и бројни психолози и дефектолози.

iCan – Апликација за охрабрување самостојност на детето, социо-емоционално резонирање, како и подобрување на когнитивни и академски вештини

Како уште една интересна алтернатива е библиотека од бројни образовни видеа и игри кои нудат најразлични можности за вежбање на секојдневни рутини, развивање независност, препознавање и разбирање социјални ситуации, како и учење и препознавање броеви и букви.

Апликацијата iCan може да се користи за работа со едно лице, мала група, или цело одделение, а има и одлична поддршка за работа преку голем екран или смарт табла.

Се надеваме дека ќе ви помогнат апликациите за поефикасна работа со дечињата и за максимално извлекување на нивниот целосен потенцијал. Внимавајте при тестирање на апликациите затоа што некои од нив лесно можат да ве вовлечат во месечна или годишна претплата.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk