Facebook тестира свои WiFi антени за брз интернет во густо населени средини

Facebook ќе предложи фреквенција од 60GHz која би се користела за интернет сообраќај во густо населените урбани средини. Прокетот Terragraph веќе се тестира во седиштето на социјaлната мрежа во Пало Алто, Калифорнија, а наскоро е најавен и поголем тест во Сан Хозе. Проблемот на оваа фреквенција е што и помалите препреки го блокираат сигналот, а решението на Facebook е креирање на мрежа која ќе ги заобиколи ѕидовите. Дополнително радиусот на реонот кој се покрива е мал, па за покривање е потребен поголем број на антени кои се поставени на растојание од 250 метри.

Антените се постaвуваат на столбови, а за нивно поставување може да се искористат постоечките светилки. Технологијата овозможува доволна флексибилност за да може да се заобиколат препреките. Тестовите во Сан Хозе треба да ја докажат употребливоста на Terragraph во урбаните средини. Градот е со повеќе населби со различна топографија, па треба да биде доказ дека Terragraph може да се користи и надвор од лабораториски услови. Во моментов во овој опсег, има слободен спектар од околу 7 GHz, но голем дел од напредните држави работат на ослободување, па во иднина се предвидува ширината на слободниот спектар да биде 14GHz.

12995596_1588595368104928_498031687_n

Добивај известувања
Извести ме за
guest
1 Коментар
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] безжичен интернет за сите. Terragraph нe е новитет, од 2016 ја тестира технологијата во Пало Алто. Сепак новост е дека од 2019 […]

види ги сите огласи на kariera.it.mk