Pinterest излегува на берза следната година

во Свет

Pinterest би можела веќе во првата половина на следната година да ги понуди своите акции на берза, дозна Wall Street Journal. Платформата за споделување на интереси е една од најинтересните друштвени мрежи.

Наскоро на платформата треба да се појави визуелен пребарувач и алатка која ќе овозможи купување на производите кои корисникот ги гледа на сликите. Компанијата би можела да достигне вредност од 12 милијарди долари, а толку беше проценета на последното затворено инвестирање. Досега Pinterest има собрано 1,5 милијарди долари од инвеститорите/акционерите. Оваа година компанијата очекува пригоди од 700 милиони долари.

Она што секако е интересно за Pinterest e дека од 2017 година технички директор на компанијата е Вања Јосифовски. Г. Јосифовски е дел од компанијата од 2015 година и како лидер во инженерските тимови  работеше на развој на дел од технологиите кои се користат. Под негово водство Pinterest ги развива и машинското учење, пребарувањето и инфраструктурата.

Последната година платформата доби нови 50 милиони корисници, па сега ја користат 250 милиони луѓе.

За следната година неколку вистина големи стартапи ќе излезат на берза. Uber и Lyft се во финална фаза, а Slack работи на подготовка, вели TechCrunch.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments