Google и Facebook имаат 3 месеци да се справат со екстермизмот на своите платформи

во Вести

Европската Унија им остави 3 месеци на Facebook и Google да најдат начин и да го отстранат екстремизмот од своите платформи. Ова важи и за главните друштвени мрежи, но и за YouTube, Instagram, а и за Twitter.

Она што најверојатно нема да им се допадне на компаниите е дека мора да реагираат многу брзо. Компаниите ќе имаат еден час да отстранат екстремистичка содржина од своите платформи, откако истата е пријавена.

„Иако повеќе компании отстрануваат повеќе илегална содржина од претходни, сепак мора да реагираме побрзо против терористичката пропаганда и другите илегални содржини кои се сериозна закана за безбедноста на граѓаните, и основните човекови права“, вели Андрус Ансип, од Европската комисија.

По три месеци европската комисија ќе направи нова проценка и ќе одлучи што треба да се прави во иднина. Доколку компаниите сами ја отстрануваат содржината доволно брзо, најверојатно нема да има потреба од дополнително законско решение, а ако ова не е случај, којзнае.

Препораките кои Комисијата ги донесе не се задолжителни, но судовите во Европа би можеле да направат промена ако поддржат некое од овие решенија, вели Guardian.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

ит кариера

Writerity, Inc.

QA Tester Intern

АЛОЗИС КОМУНИКЕЈШНС Д.О.О.Рим, Р.Италија - Подружница Скопје Р.Македонија

Senior Full Stack Java Developer

види ги сите огласи на kariera.it.mk