Не се плашeте од неуспех, вели директорот на тајната лабораторија на Google

во Совети

„Не се плашете од неуспехот“, вели Астро Телер, директор на тајната лабораторија Alphabet. Подобро позната како Google X, ова е лабораторија во која се работи на најлудите и речиси невозможни проекти, од Project Loon до автономните возила, Google Glass, и куп други технологии за кои ќе дознаеме во иднина.

Но, бидејќи Google X е лабораторија на експерименти, најчесто се случува проектите да бидат неуспешни. Добар пример е Google Glass кој наместо да биде следното големо нешто, Google го врати во лабораторијата за понатамошен развој. Но, тоа е во ред, вели г. Телер. „Единствен начин на кој се решаваат проблемите во Google X е така што се избира проблем кој зафаќа милиони луѓе и се обидуваме да пронајдеме ново радикално решение, и потоа бараме технологија се која може да се надмине проблемот. Најголем дел од времетого минуваме во анализа, расчленување на работите и обиди да докажеме дека сме погрешиле“, вели тој.

Можеби најинтересни се дел од проектите на Google X кој никогаш не беа реализирани како: вертикалните фарми или авиони за транспорт. Првиот прект беа хидропони фарми кои се градат во висина, а треба да бидат решение за проблемот со недостатокот со храна. Google престана со овој проект откако дозна дека нема начин во ваква фарма да се садат ориз и жито. Проектот за летала кои би биле полесни од воздухот е напуштен поради превисоката цена на прототипот.

„Неуспехот е од огромно значење. Единствен начин да ги натерате луѓето да работат на огромни, ризични проекти и смели идеи, е да направите неуспехот да биде безбеден“, вели г. Телер.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments