Скопје го доби првиот хаклаб

Avatar img-thumbnail img-circle

во ИТ.МК

Програмата на „КИКА“ можете да ја видите тука, а вратите на хаклабот се отворени за сите, вели Александар Балаловски од Слободен Софтвер Македонија.

„Концептот на работа му дава право на речиси секој да дојде и да презентира сé што сака, ако за таатема има заинтересирани. Хаклабот не е место само за корисници на компјутери. Таму може да се споделува знаење и од областа на уметноста, па и од секојдневниот живот. Во светот постојат хаклабови, каде што редовно се организираат, на пример, хакерски натпревари во готвење. Можеби и ние ќе направиме такво нешто. “ објаснува Александар за Нова Македонија.

Програмата и во иднина ќе се проширува со други настани, вели Игор Стаматовски од Слободен Софтвер Македонија.

„Во иднина планираме отворени настани за теми од секојдневниот живот и хакирање на политиката, економијата и реалното опкружување, како и рехабилитација на стари компјутери и нивно донирање на оние што немаат компјутер за пристап на интернет. Пристапот на интернет го подразбираме како едно од основните човекови права, а компјутерот само едно од средствата за реализирање на тоа право.“ објаснува Игор.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments